top of page

Veelgestelde vragen

 • Wat is een GMD?
  Een globaal medisch dossier, afgekort GMD, bevat onder meer gegevens over medische onderzoeken en behandelingen, verslagen van geneesheer-specialisten en andere zorgverleners en een overzicht van het geneesmiddelengebruik. Het dossier geeft een totaalbeeld van de gezondheidssituatie van de patiënt.
 • Wat zijn de voordelen van een GMD?
  Doordat uw huisarts uw medische gegevens beheert, kan hij uw gezondheidstoestand goed opvolgen. Zo kan hij onder meer overbodige of tegenstrijdige onderzoeken en behandelingen voorkomen. Het GMD is bovendien een uitstekend instrument bij gerichte preventieve acties. Voor de patiënt levert het daarnaast ook een financieel voordeel op. Wie een GMD laat aanleggen, geniet immers dertig procent (30%) vermindering op het remgeld voor prestaties door de huisarts. Dit voordeel geldt enkel bij consulten in de spreekkamer van de huisarts. Vijfenzeventigplussers (75+) en chronisch zieken krijgen de vermindering zowel bij consulten als bij huisbezoeken (niet bij huisbezoeken 's nachts of tijdens het weekend). Dit financieel voordeel geldt gedurende twaalf maanden na het verzoek tot opening of verlenging van het GMD.
 • Kan ik ook een huisbezoek aanvragen bij de dokter?
  Ja dit kan. Huisbezoeken worden best aangevraagd voor 10 uur ‘s morgens. U komt echter best zoveel mogelijk zelf naar de praktijk. In de praktijk beschikken wij immers over meer en beter medisch materiaal om u te onderzoeken. Wanneer u ernstig ziek bent of door mobiliteitsproblemen niet tot aan de praktijk kan komen kan de arts aan huis komen.
 • Moet ik steeds op consultatie komen voor een voorschriftje?
  In principe geven wij steeds voldoende voorschriften mee tot aan de volgende controle. Wanneer uw voorschriften op zijn betekent dit dan ook automatisch dat u toe bent aan uw volgende controle bij de dokter!
 • Ik ben zwanger! Kan ik voor zwangerschapsopvolging ook bij jullie terecht?
  Ja, als huisarts hebben we goede contacten met vele gynaecologen. Zo kan de zwangerschapsopvolging afwisselend bij de gynaecoloog en in onze praktijk gebeuren. Bij eventuele problemen kunnen wij eens overleggen met de gynaecoloog en u zo nodig steeds snel doorverwijzen.
 • Kan ik bij jullie terecht als mijn kind/baby ziek is?
  Ja, huisartsen zijn perfect opgeleid om zieke kinderen te behandelen. Kinderen worden ook vaker en vaker door de huisarts gezien. De arts in de praktijk heeft ondertussen reeds heel wat ervaring met opvolging van kinderen bij Kind en Gezin en zijn bijgevolg vertrouwd met het onderzoek van zieke kinderen. Bij een ernstig ziek kind kan een consult bij de pediater aangewezen zijn.
 • Moet ik 's avonds meer betalen voor een consultatie?
  Vanaf 18u betaalt u inderdaad 4€ meer voor een consultatie. Als u een GMD in onze praktijk hebt wordt dit extra bedrag echter volledig terugbetaald door uw ziekenfonds!
bottom of page